adzzha's FotoPage

By: Chairulz Adzzha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 27-May-2008 02:49 Email | Share | | Bookmark
My Latest Photoshoot

 
 
 
View all 5 photos...
Wedding at Sungai Lumut, Bako.







Semoga Kekal Bahagia Ke Anak Cucu!


Monday, 12-May-2008 11:54 Email | Share | | Bookmark
Long Lost Contact!

 
 
 
View all 6 photos...












Wednesday, 27-Feb-2008 13:26 Email | Share | | Bookmark
My Own High Key Portrait Shots Setting

My Own High Key Portrait Shots Setting..
by: adzzha

Sebenarnya saya masih baru dalam bidang ini tetapi disini saya perturunkan tips bagaimana melakukan High Key Shots versi adzzha.

Venue yang digunakan hanyalah ruang tamu rumah dan bertemankan lampu kalimantang biasa. Disokong dengan mengunakan tripod, portrait shot ini dikemaskan lagi dengan pengunaan Photoshop CS2.






Shot dilakukan pada langsir cerah (biru atau putih) dengan sedikit pencahayaan di belakang langsir. Setting yang saya gunakan pada kamera ialah

1. ISO yang tinggi
2. Auto White Balance
3. AV +2
4. No Flash
5. Function AV


Berikut merupakan antara shot yang saya lakukan sebelum proses editing. Bagi saya tak perlu perfect asalkan tak shacking dan blur...




Okey… Dah siap semuanya.. crop hasilan imej tadi dengan utility di Photoshop CS2/CS3… dan anda hanya perlu adjust brightness dan contrast untuk mendapat imej2 yang telah saya hasilkan. Olahkan dengan kreativiti dan tema anda...Selamat Mencuba!

Contoh Hasilan Imej:








Just my 2 cents...

Mohd Khairul Azha Haji Azahari

http://adzzha.fotopages.com
www.flickr.com/adzzha

* This tutorial is exclusive in adzzha.blogspot.com


Friday, 22-Feb-2008 05:08 Email | Share | | Bookmark
Rate My Nouvo

 
 
 
View all 14 photos...

Jom, Rate My Nouvo MX










My Custom Speedometer



My Underbody Lighting Project







Thursday, 14-Feb-2008 08:27 Email | Share | | Bookmark
Bunga Bakawali @ Epiphyllum Anguliger

 
 
 
View all 4 photos...
Bunga Bakawali.. Dalam seumur hidup tok.. This is the first time aku tangga bunga tok.. Ya pun Me-Death kol aku seawal 6.30 pagi... 2 jam lepas aku arrive dari Sibu...




Time shot dipolah, bunga tok dah nak layu and we can't have a clear shot because there's no enough lighting...




* Shot by adzzha itself and Me-Death using EOS 400D

Well apa kelebihan bunga tok?


Quote:
Pokok Bunga Bakawali ini di kenali juga dengan nama saintifik nya Epiphyllum Anguliger. Nama lain bagi bunga ini juga ialah Ric Rac Cactus, Moon Cactus dan Queen of the Night.
Baunya memang semerbak wangi dan akan kembang pada waktu malam, dalam pukul 10.00pm dah mula kembang. Bau menjadi lebih wangi pada pukul 12.00am iaitu bila ia kembang penuh. Bunga akan layu bila dah pagi. Sekali jer ia kembang, pas tu layu terus...


Menurut kepercayaan orang-orang cina bahawa pokok bakawali boleh mendatangkan tuah dan rezeki sekiranya berbunga. Selalunya ditanam berhampiran dengan tempat mereka berniaga dan diikat dengan reben merah pada tiap-taip dahan. Mereka juga percaya sekiranya pokok Bakawali itu mati atau layu bermakna mereka akan mendapat musibah atau suwey.

Orang-orang Melayu percaya ada orang Bunian akan berada berhampiran pokok bakawali semasa bunganya hendak kembang. Ada juga yang percaya bahawa terdapat seorang dewa dari kayangan yang menjaga bunga ini semasa ia kembang.

Ada juga yang percaya bahawa pokok bakawali ini mempunyai hubungan yang rapat dengan orang yang menanamnya dan percaya sekiranya tuan punya pokok meninggal dunia, pokok bakawali yang ditanamnya turut akan mati.

Walau apa pun, semuanya adalah kepercayaan semata-mata. Namun rezeki, malapetaka, jodoh dan ajal sudah pun ditentukan oleh Allah SWT. Jangan terlalu percaya kepada perkara yang karut kerana ia boleh merosakkan akidah. lebih baik manfaatkan saja khasiat yang ada pada pokok ini.





[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net